Artelak - instrukcje użytkowania

Okulary

Krople do oczu Artelac - lek nawilżający, posiadający właściwości naturalnego płynu łzowego. Smaruje nabłonek rogówki, zmiękcza i chroni ją przed działaniem agresywnych czynników zewnętrznych. Artelak przepisany w leczeniu wielu chorób oczu, gdy występuje niedobór naturalnej produkcji łez.

Skład i forma uwalniania

Artelac - roztwór na oczy, zawiera:

  • Główny składnik aktywny: hypromeloza (hydroksypropylometyloceluloza) - 3,2 mg;
  • Substancje pomocnicze: wersenian disodowy, dodekahydrat fosforanu disodu, cetrimid, sorbitol, diwodorofosforan dwuwodny sodu, woda.

Opakowanie. Butelka polimerowa 10 ml.

Działanie farmakologiczne

Artelac ma właściwości smarujące i zmiękczające błonę śluzową oka, działa ochronnie na nabłonek rogówki. Lek ma wysoką lepkość, która zapewnia specjalny czas jego kontaktu z rogówką.

Zgodność optycznego współczynnika załamania światła roztworu z parametrami fizjologicznymi płynu łzowego pomaga w normalizacji właściwości filmu łzowego.

Jako obrońca, Artelak nawet z niedoborem płynu łzowego jest w stanie chronić rogówkę przed działaniem agresywnych czynników zewnętrznych.

Stosowanie roztworu Artelak w przypadku zmian rogówkowych prowadzi do poprawy stanu (zmniejszenie przekrwienia, epitelializacja ubytków, zmniejszenie zmiany) w ciągu 3-5 dni od rozpoczęcia stosowania, wyraźna poprawa lub całkowite wyleczenie następuje zwykle po 2-3 tygodniach.

Wskazania do użycia

  • Zmiany troficzne rogówki, mikrourazy nabłonkowe, erozja, pęcherzowe zmiany o charakterze dystroficznym, ektropion, deformacja powiek, keratopatia, oczopłciowe.
  • Oparzenia termiczne, chirurgia plastyczna, keratoplastyka, keratektomia;
  • Zmniejszone wydzielanie naturalnych łez, zespół suchego oka, kseroza (w terapii skojarzonej), rogowacenie, ostra faza oparzenia chemicznego (po usunięciu substancji, które spowodowały uszkodzenie, jak również martwa powierzchnia tkanki).

Dawkowanie i podawanie

1 do 2 kropli. do 8 razy dziennie lub 1-2 krople. co godzinę (według wskazań). Może być używany przez maksymalnie 3 tygodnie.

Należy pamiętać, że stosowanie kropli do oczu z suchymi oczami jest leczeniem objawowym i nie leczy choroby.
Tylko kompletna diagnoza i identyfikacja przyczyny pomoże rozwiązać problem raz na zawsze.
Jeśli czujesz suche i czerwone oczy - nie wahaj się, skontaktuj się ze specjalistami moskiewskiej kliniki okulistycznej, która pomoże Ci szybko pozbyć się dyskomfortu, potrzeby ciągłego stosowania leków i uniknięcia powikłań.
ODKRYJ ZALETY LECZENIA SUCHYCH OCZU W NASZEJ KLINII >>>

Przeciwwskazania

  • Indywidualna nadwrażliwość.
  • Spala się w ostrej fazie przed usunięciem substancji rozkładu.

Efekty uboczne

Reakcje alergiczne, uczucie wiązania powiek.

Przedawkowanie

Interakcje narkotykowe

Nie stosować środków okulistycznych jednocześnie z solami metali.

Specjalne instrukcje

Natychmiast po włożeniu Artelaka do oka, możliwe jest zamazane widzenie, powodujące trudności w prowadzeniu samochodu i pracy ze złożonymi mechanizmami.

Zastosowanie leku eliminuje stosowanie miękkich soczewek kontaktowych. Zaleca się, aby użytkownicy twardych soczewek kontaktowych zdejmowali je przed wkropleniem leku i ponownie zakładali tylko pół godziny później.

Artelak nie jest przepisywany przez długi czas.

Przechowuj roztwór w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Do momentu otwarcia okres trwałości wynosi 2 lata. Lepiej jest użyć otwartego pojemnika w ciągu 6 tygodni.

Cena leku Artelac

Koszt leku „Artelac” w aptekach w Moskwie zaczyna się od 350 rubli.

Analogi Artelaki

Adgelon

Lacrisifi

Oksial

Przechodząc do Moskiewskiej Kliniki Oczu, możesz być testowany na najnowocześniejszym sprzęcie diagnostycznym, a zgodnie z jego wynikami - uzyskiwać indywidualne zalecenia wiodących specjalistów w leczeniu zidentyfikowanych patologii.

Pracujemy dla Ciebie siedem dni w tygodniu, siedem dni w tygodniu, od 9:00 do 21:00. Zadzwoń po informacje i umów się na spotkanie 8 (499) 322-36-36.

Możesz także skorzystać z KONSULTACJI ONLINE DLA LEKARZA i ZAPISU ONLINE na stronie internetowej.

Nasi lekarze, którzy uratują cię przed suchością i zaczerwienieniem:

Specjalista w dziedzinie diagnostyki, leczenia medycznego i chirurgicznego patologii oka.
Szczegóły >>>

Okulista, zajmuje się identyfikacją przyczyn i leczeniem zespołu suchego oka.
Szczegóły >>>

Chirurg okulistyczny zajmuje się chirurgicznym leczeniem chorób powodujących suchość i zaczerwienienie.
Szczegóły >>>

Autor artykułu: specjalista moskiewskiej kliniki okulistycznej Mironova Irina Sergeevna

Opinie ARTELAK VSPLESK

Opinie ARTELAK VSPLESK

ARTELAC EXPLOSION ceny w aptekach

Analogi ARTELAK VSPLESK

OFTAN KATAKHROM

Instrukcje użytkowania
od 96 UAH
68631 odsłon

CORNEREGEL

Instrukcje użytkowania
od 133 UAH
49089 wyświetleń

KVINAKS

Instrukcje użytkowania
od 125 UAH
49013 odsłon

TAURIN

Instrukcje użytkowania
od 58 UAH
40613 odsłon

HILO KOMOD

Instrukcje użytkowania
od 285 UAH
38471 odsłon

Artelak Splash krople do oczu - instrukcje użytkowania. Z objawami podrażnienia i zmęczenia oczu

Artelak Splash - krople do oczu, zawarte w grupie nawilżających narzędzi okulistycznych na bazie kwasu hialuronowego.

Taki środek jest zalecany w przypadku ciężkiego zespołu suchego oka oraz objawów podrażnienia i zmęczenia, które pojawiają się w trakcie noszenia optyki kontaktowej i długotrwałej pracy przy komputerze.

Artelak Splash krople do oczu: instrukcje użytkowania i informacje ogólne

To narzędzie smaruje wewnętrzną powierzchnię powiek i spojówki, dzięki czemu podczas mrugania nie objawia się dyskomfort i uczucie obcego ciała w oku.

Krople są zalecane dla osób z depresją funkcji gruczołów odpowiedzialnych za produkcję płynu łzowego, a także w przypadkach, gdy integralność takiej folii ochronnej jest stale naruszana.

Przydatne właściwości i działanie farmakologiczne

Lek działa ochronnie i zmiękczająco na rogówkę, a ze względu na wysoką lepkość kontakt środka z rogówką jest dłuższy niż w przypadku analogów.

Folia ochronna utworzona podczas wkraplania kropli niezawodnie chroni narządy wzroku przed zewnętrznymi czynnikami negatywnymi, w tym przedostaniem się dymu, wysuszeniem powierzchni oka z powodu zbyt suchego powietrza, a także odkładaniem się patologicznej mikroflory na spojówce.

Zwykle krople dają wynik w pierwszym tygodniu po rozpoczęciu wkraplania.

Sposób użycia

Zgodnie z instrukcjami użytkowania średnio zaleca się zakopywanie leku co trzy godziny z dwoma kroplami w każdym oku.

Przebieg leczenia nie może przekraczać dwóch tygodni.

Wskazania do użycia

Główne wskazania do stosowania kropli Artelak Splash to zmiany troficzne rogówki i oparzenia termiczne narządów wzroku.

Ponadto lek jest zalecany w następujących zaburzeniach i chorobach:

  • procesy zwyrodnieniowe i uszkodzenia rogówki;
  • upośledzone funkcje żywieniowe w rogówce;
  • zespół suchego oka;
  • nadżerki wpływające na rogówkę;
  • kseroza;
  • deformacje powiek górnych i dolnych oraz ich wywrócenie;
  • brak zamknięcia powiek.

Lek może być stosowany w okresie rehabilitacji po zabiegu, a także w przypadku dodatkowej wilgoci podczas odwodnienia narządów wzroku w wyniku długotrwałej pracy przy komputerze.

Interakcja z innymi lekami

Z innymi kroplami i maściami można stosować Artelak Splash, pod warunkiem, że lek ten zostanie zaszczepiony przed użyciem innych środków.

Skutki uboczne i przeciwwskazania

W przypadku nadwrażliwości na krople lub ich składniki lek jest anulowany, a jeśli w przeszłości istnieje informacja o możliwych reakcjach anafilaktycznych u pacjentów, kropli nie należy przepisywać.

Nie wolno także zakopywać środka w przypadku oparzeń chemicznych, dopóki substancje powodujące obrażenia nie zostaną całkowicie usunięte z zaatakowanych narządów.

W innych sytuacjach nie obserwuje się działań niepożądanych kropli, chociaż bardzo rzadko występuje natychmiast po swędzeniu, obrzęku, skurczach i niewielkich objawach alergicznych.

Stosować w czasie ciąży

Podczas ciąży ten rodzaj kropli jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ nie przenika do ogólnego krążenia w organizmie i nie narusza wyściółki łożyska.

Skład i cechy zwolnienia z aptek

Lek jest jałowym, klarownym roztworem w fiolkach po 10 mililitrów i jest wydawany bez recepty.

Ale przed jego zastosowaniem konieczne jest zapoznanie się z instrukcjami i wskazane jest skonsultowanie się z okulistą, zwłaszcza jeśli pacjent przechodzi kurację innym lekiem.

Podstawą Artelak Splash drops jest nawilżająca substancja hypromelozy, która w kontakcie z błoną śluzową oczu natychmiast zaczyna działać, a widoczny efekt obserwuje się już w pierwszych 3-5 dniach po pierwszym wkropleniu.

Dodatkowe składniki kropel to:

  • wersenian i fosforan disodowy;
  • chlorek sodu;
  • digadrat sodu;
  • sorbitol;
  • woda do wstrzykiwań.

Warunki przechowywania

Zaleca się przechowywanie leku w miejscu niedostępnym dla dzieci w temperaturze od +1 do +25 stopni.

Nieotwarta butelka może być przechowywana w tych samych warunkach temperaturowych przez dwa lata.

Analogi kropli

Podobne w składzie leki obecnie nie istnieją, ale aby nawilżyć błonę śluzową narządów wzroku, można użyć leków, które mają podobny wpływ na spojówkę:

  1. Stillavite.
    Preparat nawilżający złożonego typu, który eliminuje obrzęki i podrażnienia, jednocześnie zapobiegając odwodnieniu rogówki.
  2. Wizomityna.
    Preparat okulistyczny ostatniej generacji, opracowany w Rosji.
    Krople działają jednocześnie w dwóch kierunkach, pełniąc rolę keratoprotektora i środka nawilżającego dla oczu.
    Dobrze pomaga w rozwoju zespołu suchego oka i przywraca upośledzoną funkcję gruczołów odpowiedzialnych za produkcję płynu łzowego.
    Wizomityna jest skuteczna jako środek terapeutyczny, ponieważ eliminuje przyczynę, a nie tylko łagodzi objawy.
  3. Vizin.
    Krople przyczyniają się do zwężenia naczyń krwionośnych i eliminują obrzęki już po kilku minutach od wkroplenia, składniki nie wchodzą do krążenia ogólnego.
    W związku z tym możemy mówić o prawie całkowitym braku skutków ubocznych i przeciwwskazań.
    Krople można stosować zarówno podczas ciąży, jak i podczas laktacji.
  4. Hilo-komoda.
    Lek okulistyczny przeznaczony do nawilżania błony śluzowej oka, szczególnie skutecznie działając przy braku niekorzystnych chorób jako środek nawilżający.
    Ponadto stosowanie leku przyczynia się do szybkiego gojenia po urazach lub zabiegach chirurgicznych.
    Ze względu na brak środków konserwujących stosowanie leków jest możliwe bez ograniczeń wiekowych.
  5. Oksial.
    Nawilżające krople na bazie kwasu hialuronowego, które nie podrażniają błony śluzowej narządów wzroku.
    Skład leku jest zbliżony do naturalnych łez osoby i dlatego tworzy film ochronny, który chroni oko przed wpływami zewnętrznymi przez długi czas.
    Dodatkowo lek działa regenerująco, lecząc rogówkę.

Przynieś średnią cenę w Federacji Rosyjskiej do tych spadków

Maksymalny koszt środków może osiągnąć 470-480 rubli za butelkę.

Dodatkowe zalecenia dotyczące użytkowania

Po wkropleniu środków wizja jest zawsze zmniejszana.

I choć nie spada to zbytnio, w ciągu pierwszych pół godziny po wkropleniu leku nie jest konieczne prowadzenie pojazdów, wykonywanie niebezpiecznych prac, które wymagają skupionego spojrzenia, a także powstrzymanie się od pracy przy komputerze.

Po wkropleniu nie należy natychmiast zakładać soczewek kontaktowych: przed tym powinno upłynąć co najmniej pół godziny.

Nie zaleca się długotrwałego stosowania leku: jeśli po czternastu dniach od daty rozpoczęcia cyklu leczenia nie obserwuje się pozytywnego trendu, należy wybrać inny rodzaj kropli do oczu podobny w skutkach.

Oceny leków

„Biorąc pod uwagę, że moje oczy są bardzo wrażliwe na różne środki okulistyczne, przede wszystkim zacząłem od braku skutków ubocznych, gdy lekarz zaoferował mi kilka rodzajów środków nawilżających do wyboru.

Postanowiłem rozmyślać o kroplach Artelak Splash, a podczas aplikacji zauważyłem, że już trzeciego dnia zniknęły podrażnienia i pieczenie, które mnie nawiedzały, które pojawiły się trzy lub cztery godziny po pracy przy komputerze.

Pod względem skuteczności i kosztów lek ten jest mi całkowicie odpowiedni ”.

Andrei Popov, Engels.

„Zgodnie z zaleceniem lekarza po raz pierwszy nabyłem Artelak Splash około rok temu, kiedy miałem zespół suchego oka.

Od tego czasu kupuję to narzędzie co miesiąc, ponieważ to naprawdę łagodzi ten stan, eliminując dyskomfort pod koniec dnia pracy.

Podoba mi się także wygodna konstrukcja butelki, dzięki której lek może być bardzo szybko kapany, a jednocześnie dawka nie jest przekraczana.

Zawsze biorę te krople ze sobą, gdy jeżdżę na wakacje, ponieważ zauważyłem, że w regionach o suchym i gorącym klimacie, moje oczy również zaczynają się denerwować, a Artelak Splash w takich sytuacjach szybko przywraca je do normy ”.

Anna Sharipova, Kazań.

Przydatne wideo

Ten film zawiera przegląd kropli do oczu Artelak Splash:

Artelak Splash to dobry środek nawilżający do oczu, który można stosować bez recepty iw połączeniu z większością innych preparatów okulistycznych.

Nie należy jednak liczyć na to, że takie krople pomogą poradzić sobie z główną chorobą, która powoduje suchość i podrażnienie: przede wszystkim konieczne jest leczenie pierwotnej patologii, ponieważ krople nawilżające nie pomogą utrzymać wzroku w zaawansowanych chorobach oczu.

Krople do oczu Artelak Splash, Balance, Uno: recenzje, koszty, analogi

Przy suchym filmie łzowym zaleca się stosowanie specjalnych roztworów nawilżających. Należą do nich krople do oczu Artelac.

Są również powoływani jako część kompleksowej terapii chorób narządów wzroku. Przed użyciem należy zapoznać się z zasadami stosowania i przeciwwskazaniami.

Skład

Głównym składnikiem aktywnym jest hypromeloza. Zawarty jest w ludzkich łzach i chroni tkankę nabłonkową rogówki. Dzięki temu uzyskuje się efekt smarujący.


Elementy pomocnicze obejmują:

  • antyseptyczny Cetrimid;
  • dwunastowodzian fosforanu disodowego;
  • sorbitol;
  • woda;
  • sól disodowa;
  • sól metalu sodu i kwasu fosforowego.

Skład roztworu nie obejmuje konserwantów.

Artelac i Artelac Uno Splash to jeden i ten sam produkt, produkowany w różnych formach:

  1. Normalny - plusk Artelaca. Dostępny w butelce (10 ml).
  2. Artelak-uno. Prezentowane w postaci kroplomierzy (30 sztuk po 0,5 ml).

Droppery są wybierane do jednorazowego użytku. Po użyciu są odrzucane.

Koszt kropli różni się w zależności od regionu i miejsca sprzedaży. Tworzy od 419 do 550 rubli (za jedną butelkę 10 ml).

Artelak Vlex jest używany głównie do sporadycznej suchości.

Waga Artelak, która kosztuje od 400 do 500 rubli, zapewnia natychmiastowe nawilżenie i jest odpowiednia dla osób, które noszą soczewki kontaktowe przez długi czas lub pracują za monitorem.

Wskazania do użycia

Krople Artelak są przepisywane w celu wyeliminowania objawów suchego oka, które obejmują:

  • uczucie mrowienia;
  • podrażnienie;
  • doznania bólowe;
  • uczucie posiadania piasku.

Rozwiązanie jest zalecane w przypadkach, gdy suchość jest spowodowana przez następujące czynniki:

  • wiele godzin pracy przy komputerze;
  • korzystanie z soczewek kontaktowych;
  • przyjmowanie leków antykoncepcyjnych, przeciwskurczowych lub przeciwhistaminowych;
  • narażenie na dym papierosowy lub silne wiatry;
  • aktywne obciążenie oczu;
  • patologie systemowe;
  • interwencja chirurgiczna;
  • palić;
  • zmiany troficzne rogówki.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazania obejmują indywidualną nietolerancję na składniki kropelek.

Lek nie jest zalecany do stosowania u dzieci. Nie ma doświadczenia klinicznego w pediatrii.

Roztwór nie wpływa niekorzystnie na płód kobiety w ciąży. Nie przenika do mleka matki, dlatego może być stosowany przez matki karmiące.

Instrukcje użytkowania

Sposób stosowania kropli jest wyznaczany przez okulistę indywidualnie dla każdego pacjenta.

Zwykle chowany w jednej kropli kilka razy dziennie w każdym oku. Aby roztwór był dobrze rozłożony na powierzchni rogówki, zaleca się przesunięcie źrenic. Pomiędzy procedurami wkraplania powinno być co najmniej 15 minut.


Procedura jest przeprowadzana ostrożnie, ręce przed nią powinny być myte. Maść do oczu jest nakładana po wkropleniu Artelac.

  • Przed zabiegiem należy zdjąć soczewki kontaktowe. Możesz je nosić w 20-30 minut. Po wkropleniu kropli, warto powstrzymać się od prowadzenia samochodu, dopóki wzrok nie zostanie przywrócony.
  • Zabrania się używania Artelak wraz z innymi środkami, w tym solami metali. Przy jednoczesnej reakcji istnieje ryzyko osadzania się stałych osadów na osłonie łączącej.
  • Nie grzebać roztworu w przypadku poparzenia chemicznego. Po pierwsze, usuń substancję, która spowodowała uraz.

Stosowanie Artelac poprawia stan rogówki już trzeciego dnia. Pełny powrót do zdrowia następuje po 15-20 dniach. Średni kurs wynosi 21 dni.

Powikłania po użyciu kropli są rzadkie.

Nie można wykluczyć ryzyka skutków ubocznych, które obejmują:

  • przepływ łez;
  • uczucie obcych cząstek;
  • uczucie swędzenia;
  • uczucie pieczenia;
  • ból;
  • niewyraźne widzenie;
  • obrzęk powiek.

W przypadku przedawkowania przepłukać narząd wodą. Przy bardzo długotrwałym stosowaniu roztworu może rozwinąć się zapalenie rogówki i spojówki.

U pacjentów z wadami rogówki nie wyklucza się sedymentacji wapnia na ścianach naczyń krwionośnych. Podczas leczenia kroplami należy monitorować stan oka pacjenta.

Recenzje

Ponadto jest wygodny w użyciu dzięki kompaktowej butelce. Ma niebieską dyszę, która działa jak tłok. Nos jest chroniony przez czapkę. Instrukcje szczegółowo opisują sposób używania butelki.

Jedynym minusem jest wysoka cena. Chciałbym kupić narzędzie w cenie co najmniej 200 rubli.

Anastasia:

W ciągu pierwszych dziesięciu minut po wkropleniu zasłona „stoi” przed oczami. Ale wtedy wizja staje się jaśniejsza i przychodzi ulga.

To dobre narzędzie dla tych, którzy pracują przy komputerze. Najważniejsze jest zapamiętanie zasad jego przechowywania. Jeśli fiolka jest otwarta, należy ją zużyć w ciągu sześciu tygodni.

Eugene:

Zawsze przychodzą na ratunek, bez względu na to, jak długo będą pracować. Można je łatwo kapać w każdych okolicznościach. Dlatego mogę śmiało polecić to narzędzie.

Analogi

Podobne leki obejmują:

  1. Mrugnięcie jest intensywne. Walczy z zaczerwienieniem i suchością oczu. Przeciwwskazane w ciąży i karmieniu piersią. Zawiera w swoim składzie środek konserwujący. Cena zaczyna się od 223 rubli.
  2. Oksial. Zmniejsza świąd, pieczenie i inne objawy spowodowane przez zewnętrzne czynniki drażniące. Nie ma przeciwwskazań i skutków ubocznych. Kosztuje około 550 rubli.
  3. Hilo Kea Krople przepisywane z niedostateczną wilgotnością oczu, podrażnieniem, erozją rogówki. Skutki uboczne to ból głowy i alergie. Możesz kupić narzędzie za 700 rubli.
  4. Aquila. Jest to kombinowany środek na oczy, który przyspiesza naprawę tkanki. Jest stosowany do ciężkich, umiarkowanych i łagodnych suchych oczu. Cena waha się od 250 do 350 rubli.
  5. Hilo-komoda. Traktuje preparaty z serii sztucznych łez. Łagodzi zmęczenie, podrażnienie i suchość. Łatwo tolerowany, z ciążą jest stosowany ostrożnie. Średnia cena wynosi 450 rubli.
  6. Stillavite. Eliminuje obrzęki i zaczerwienienia, zapobiega odwodnieniu rogówki i łagodzi zmęczenie podczas obciążeń wzrokowych. Cena - od 420 rubli.
  7. Wizomityna. Skuteczny jako środek zaradczy, aby wyeliminować przyczynę suchych oczu. Przeciwwskazane u dzieci poniżej 18 lat. Cena - od 490 rubli.
  8. Okutiarz. Przeznaczone wyłącznie dla dorosłych, dozwolone w okresie ciąży i laktacji. Nie ma specjalnych przeciwwskazań. Cena zaczyna się od 450 rubli.
  9. Hilabak. Nawilża powierzchnię błony śluzowej dzięki hialuronianowi sodu. Służy do eliminacji zespołu suchego oka spowodowanego noszeniem soczewek. Bezwzględne przeciwwskazanie - indywidualna nietolerancja substancji składowych. Są krople około 250 rubli.

Artelac i Artelac Splash działają zmiękczająco i ochronnie na rogówkę i zapewniają długotrwały efekt w porównaniu z ich odpowiednikami.


Ponadto leki te nie mają oczywistych przeciwwskazań ze względu na nieszkodliwy skład. Stosunek ceny do jakości jest całkiem akceptowalny, ponieważ koszt jest uzasadniony wysoką wydajnością i bezpieczeństwem.

Recenzje Artelac Splash Eye Drops

5 - 0

4 - 0

3 - 0

2 - 0

1 - 0

Niedawno miałem chorobę zwaną zespołem suchego oka. Jeśli ktoś nie wie, to wcale nie jest przyjemne, gdy oko jest prawie wysuszone, nie jest nawet przyjemnie oglądać.

Użyłem więc ogromnej ilości różnego rodzaju środków, a raczej kropli do oczu. I mogę powiedzieć, że wszyscy nie dali takiego wyniku jak lek o nazwie Artelak Splash.

Używałem ich od początku tylko w domu, ale potem zdałem sobie sprawę, że są również bardzo wygodne do noszenia w mojej torebce. Są małe i bardzo kompaktowe, dzięki czemu można zaszczepić ogólnie w każdych okolicznościach iw prawie każdym miejscu. Mogę więc polecić to narzędzie.

W każdym z nas może wystąpić zespół suchego oka, podrażnienie, dyskomfort. Osobiście spędzam dużo czasu przy komputerze, więc te symptomy towarzyszą mi bardzo często.

Próbowałem różnych kropelek dla oczu, ale ich efekt był bardzo krótki, objawy pojawiły się ponownie. Kupiłem te kropelki za radą swojego okulisty. Butelka 10 ml, ale wystarczająca na kilka miesięcy, nawet jeśli są regularnie używane.
Artelak Splashk te krople bardzo mi pomogły. Przed użyciem należy przeczytać instrukcje. Szybko wyeliminuj nieprzyjemne objawy związane z wagą, o których Ci wcześniej mówiłem. Teraz mogę łatwo usiąść przy komputerze przez długi czas i ponownie wykonywać swoją pracę.
Więc polecę je tobie.

Kiedy nosisz soczewki przez długi czas i często od czasu do czasu pojawia się suchość w twoich oczach, czasami przychodziło mi do głowy, że mimowolnie spadały łzy. Oczywiście, nie są to najprzyjemniejsze chwile i chcę się ich pozbyć jak najszybciej.
W takiej sytuacji zawsze noszę ze sobą krople do oczu.

Ponieważ najczęściej używam soczewek BauschLomb, krople tej firmy idealnie do mnie pasowały.
W pudełku jest 30 tubek, po 10 w każdej jednostce, wszystkie są pakowane pojedynczo w sterylne zakraplacze.

Jest bardzo wygodne, że od razu wiesz, ile kropli potrzebujesz jednocześnie, zwłaszcza, że ​​otwarte krople mają krótki okres przydatności do spożycia.
Wykonują swoją funkcję bardzo dobrze i bardzo szybko, zaraz po wkropleniu, ból i suchość w oczach mijają, odczuwa się nawilżenie.

Artelac splash opinii

Przeglądy na temat medycyny

: Na tej stronie możesz zostawić recenzję o ARTELAK SPLASH. Strona zawiera również aktualną cenę ARTELAC EXPLOSION i instrukcje użytkowania. Nie zapominaj, że przed użyciem jakiegokolwiek leku należy zawsze skonsultować się z lekarzem.

SPELASH ARTELAK

Instrukcja użytkowania Sposób użycia Wskazania do stosowania Przeciwwskazania Skład Forma uwalniania

Analogi ARTELAC SPLASH

ARTELAC BURST z UNO HILO-KEA GLACIOSE FORTE VIAL NERZA

Artelak Splash - czyste nawilżenie roztworu oftalmicznego. Zawiera kwas hialuronowy - naturalny polimer wchodzący w skład naturalnego filmu łzowego i tkanki oka, idealny do noszenia zarówno miękkich, jak i twardych soczewek kontaktowych przez cały dzień Część kwasu hialuronowego Artelak Splash (hialuronian sodu) jest naturalnym środkiem nawilżającym o wysokiej zdolności kontakt z wodą. Płyn łzowy składa się z trzech warstw, które zapewniają powierzchni oka składniki odżywcze, tworzą ochronną barierę smarującą między powieką a rogówką, a także zapewniają ich normalne funkcjonowanie i wyraźne widzenie. Naturalny film łzowy jest rozprowadzany na powierzchni oka przy każdym mrugnięciu, chroniąc oczy przed wysychaniem i promując gojenie powierzchownych uszkodzeń rogówki. Kiedy zaburzenie równowagi łez jest zaburzone, może wystąpić uczucie suchości, pieczenie, obce ciało w oku, podrażnienie i zaczerwienienie oczu, uczucie zmęczenia, aw niektórych przypadkach łzawienie. Artelak Splash długo nawilża oczy i pomaga stabilizować film łzowy, aby zapewnić zdrowy stan powierzchni oka. Wskazania do stosowania: Krople Artelak Splash są przeznaczone do intensywnego i długotrwałego nawilżania z ciężkimi „suchymi oczami” spowodowanymi stylem życia i ekspozycją na czynniki środowiskowe, takie jak długotrwała praca komputera, aw rezultacie rzadkie mruganie, przebywanie w klimatyzowanym pokoju., dym papierosowy, silny wiatr; choroby ogólnoustrojowe, operacje okulistyczne lub przyjmowanie pewnych leków, takie jak środki antykoncepcyjne, leki przeciwhistaminowe, beta-blokery, leki przeciwskurczowe, leki moczopędne. Aby wyeliminować dyskomfort, gdy... Instrukcje ARTELAC SPLASH »

Wszystkie recenzje ARTELAK SPLASH

Gość w poniedziałek, 5 lutego

Chcę się skonsultować. Zacząłem stosować krople Artelak Splash, odczuwam pieczenie i mrowienie podczas wkraplania, dyskomfortu. Instrukcje nie piszą o tym. Przeciwwskazania też nie istnieją. Chciałem wiedzieć, więc powinno być, czy nie?

Gość 15 grudnia 2017 r

Nie przez pierwszy miesiąc korzystałem z kropli Artelak Splash. Na początku kupiłem w zwykłej bańce, a teraz biorę Uno w mini-dawkach. Ponieważ wygodniej jest z nich korzystać w pracy. Więc teraz moje oczy zaczynają wysychać (i zwykle dzieje się to pod koniec dnia roboczego), a następnie natychmiast zwilżam je tymi kroplami. Wszystko jest dobrze.

Gość 20 listopada 2017 r

Potwierdzam słowa Julii. Drops Artelak Splash, w rzeczywistości, nie szczypać, gdy wkroplono. Używam tych kropel już od kilku miesięcy, całkowicie mi odpowiadają. Nawet współmałżonek zaczął je kupować, tak jak i on, kiedy siada przy monitorze, jej oczy zaczynają wysychać. Mąż i jestem zadowolony z kropli.

Julia 26 października 2017 r

Bardzo dziękuję za komentarze. Postanowiłem również spróbować upuścić Artelak Splash. Nie zgubiłem. Więc kiedy zakopujesz oczy, nie szczypią ich, ale dobrze nawilżają twoje oczy. nic dziwnego, że są oparte na kwasie hialuronowym. Teraz problem z suchymi oczami (co rzadko mnie niepokoi, ale nadal) został rozwiązany.

Catherine 14 sierpnia 2017

Są konserwanty

W kompozycji znajdują się konserwanty, nie można kapać na soczewki - możesz zepsuć soczewkę!

Vera 31 lipca 2017

Artelak Splash został mi przepisany przez okulistę, gdy spotkałem się z faktem, że wieczorem wieczorem w moich oczach pojawiło się uczucie „piasku”. Dlatego zacząłem stosować te krople, są one oparte na kwasie hialuronowym bardzo dobrze nawilżają oczy. A mój kolega używa Artelak Balance, to jest dla tych, którzy częściej doświadczają zespołu CVD 3-5 razy dziennie, zawiera specjalny ochraniacz, który zwiększa okres nawilżenia, jest bardzo zadowolona.

Iskander 14 sierpnia 2017 r

Z ciężkimi * suchymi oczami *. (Pracuję na spawaczu elektrycznym), lekarz przepisuje krople Artelak Splash. Już pierwszego dnia poczułem ulgę. Radzę wszystkim.

Marina 20 października 2016 r

Używam Artelak Splash już od kilku miesięcy. W domu była nowa praca, przy komputerze i czasami zdarza się, że siedzi, oczy się męczą i protestują, zaczynają wysychać i pojawia się uczucie piasku. A te krople bardzo dobrze radzą sobie z łagodnym zmęczeniem i nawilżają oczy. A mój mąż kupuje również Artelac, tylko Balans, powietrze w jego biurze jest stale suche i ciepłe, a on nosi soczewki - jego oczy wydają się być na pustyni. Krople trwale nawilżają i zapewniają stałe poczucie komfortu.

Walentynki 11 lipca 2016 r

Bardzo dobrze znam te krople. Wszyscy ci, którzy pracują przy komputerze przez bardzo długi czas, wiedzą, jaką suchość i zmęczenie oczu obserwują monitor. W takich przypadkach Artelak Splash zawsze mnie oszczędza - szybko nawilża oczy, utrzymując tę ​​wilgoć przez długi czas. Istnieją jednak sytuacje, w których należy wprowadzić więcej kropli nawilżających (problem suchych oczu nasila się latem w klimatyzatorach). W takich sytuacjach Artelak Balance przychodzi na ratunek, ponieważ daje dłuższą wilgoć. Krople i ci, i inni szczęśliwi, ponieważ pomagają szybko i długo. I to jest najważniejsza rzecz.

Masza 3 czerwca 2015

Praca w biurze przy komputerze, klimatyzacja doprowadziła do tego, że zaczęła odczuwać dyskomfort w oczach, nazywa się to zespołem suchego oka. Nie rozumiałem, jak to jest suche oczy. Teraz czuję to wszystko na sobie. Kiedy nie mrugasz przez długi czas, patrząc na monitor, twoje oczy zaczynają piec, a następnie wodę. Ogólnie nie miło. Koledzy kazali mi kupić specjalne krople - substytuty płynu łzowego. Kupiłem Artelak Splash. Jedyną rzeczą, której nie lubił, była butelka. Nie jest mi wygodnie z niego korzystać. Tak, dozownik wyraźnie określa dawkę, ale jak dotąd przyzwyczaiłem się do jej używania, trochę nerwowy. Już dobrze. A samo rozwiązanie bardzo dobrze nawilża oko i minął cały dyskomfort. Świetne narzędzie.

Drops Artelak - recenzje

Negatywne recenzje

Pracuję przy komputerze przez ponad 8 godzin dziennie z krótkimi przerwami, co przy moim wzroku -4 tylko pogarsza sytuację. Często mamy do czynienia z tak zwanym objawem „suchego” oka, a wykonywane ćwiczenie nie zawsze go ratuje. Dlatego zawsze staram się mieć krople do oczu, aby usunąć z nich zmęczenie i napięcie.

Zostawiłem już recenzje za całkiem niezłe środki:

Ostatnim razem, kiedy wybrałem krople w aptece, wybrałem niedrogą firmę BauschLomb, ponieważ kupowałem im soczewki i rozwiązania, więc wiem o jakości ich produktów. Te krople wyglądają nietypowo

Nazwa: krople do oczu Artelak „Splash”

Cena: 390 rubli (ze zniżką)

Butelka oczywiście nietypowa. Pierwsze kilka razy marszczyłem brwi z niezadowoleniem, kiedy musiałem pochować oczy. Po prostu ta metoda aplikacji nie jest zbyt wygodna: trzeba nacisnąć przycisk, aby dokładnie jedna kropla się wyróżniała, a po naciśnięciu końcówka fiolki może się wahać i dotykać błony śluzowej oka. Nieprzyjemne Z biegiem czasu dostosowuję się do zakopywania oczu, aby móc utrzymać butelkę jak najwyżej.

O MOICH WRAŻENIACH W ZASTOSOWANIU KROPLE

Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z kwasem hialuronowym w produktach do oczu, więc nie wiedziałem, czego się spodziewać: super nawilżający? efekt terapeutyczny?

W rzeczywistości nie było ani jednego, ani drugiego. Zgodnie ze ścisłymi odczuciami było to takie uczucie, potem kapałam zwykłą wodę. Tak wyglądały moje oczy podczas aktywnego zakopywania „Splash”: czerwona „siatka” połamanych naczyń nie jest najpiękniejszym widokiem dla osoby pracującej.

Zrobiłem to zdjęcie, aby wizualnie porównać to, co zmieni się za godzinę, dzień, tydzień. Spodziewałem się oczywiście, że czerwona siatka zniknie, dzięki czemu moje oczy spoczną. Tak się nie stało. Nawet zgodnie z wewnętrznymi odczuciami nie było poczucia spokoju. To obraźliwe.

Więc z tych kropli nie warto czekać szybko i długo. Wpływ wilgoci jest raczej krótki.

Dlatego moje oszacowanie kropli będzie tylko 3 na 5 gwiazdek. Nie kupię tych kropli ponownie, efekt jest zbyt mały.

Plusy: Nie sycz przy kopaniu oczu

Wady: Nie nawilżaj oczu, nie łagodź podrażnień i nie usuwaj zaczerwienień oczu, nie za małą cenę.

Dzisiaj chcę narzekać na mój niezbyt udany zakup.

Na początek często siedzę przy komputerze. Ja, podobnie jak większość ludzi, mam swoje strony w sieciach społecznościowych, ale nie ograniczam się do siedzenia na komputerze w domu. Pracuję także przy komputerze i spędzam 10 godzin na monitorze w dniu roboczym! Chcę ci powiedzieć, że nie jest taki mały. Cóż, jeśli jestem leniwy w Internecie w domu, moje oczy nie przeszkadzają mi szczególnie, a potem za działającym monitorem nie mam gdzie ich położyć. Zrozumiałe, że nikt nie kupuje dobrego sprzętu biurowego w biurach.

Już na samym początku dnia pracy moje oczy zaczynają strasznie wysychać, co powoduje, że są obolałe i rumiane. Pod tym względem postanowiono kupić krople do oczu.

W aptece mój wybór padł z jakiegoś powodu na krople do oczu Artelak Splash o zawartości kwasu hialuronowego 0,24%. Jak mówi producent, roztwór natychmiast nawilża muszlę do oczu suchymi, podrażnionymi i zmęczonymi oczami.

Cóż, właściwie samo rozwiązanie z trzech stron

I zdjęcie kompozycji dla tych, którzy przynajmniej coś o tym rozumieją. Niestety nie należę do takich ludzi.

Jak widać, na pudełku wskazana jest objętość tego produktu, a mianowicie 10 ml. Kosztuje 380 rubli. Oczywiście tańsze niż wiele innych znanych rozwiązań, ale wciąż cena nie jest mała. Po otwarciu butelki użyj narzędzia nie dłużej niż 3 miesiące. Osobiście nie zapominam, że w notatkach telefonicznych zanotowano ostatnie dni ważności. Ale myślę, że przez 3 miesiące używanie całej butelki jest całkiem realistyczne.

Natychmiast przyciąga wzrok dozownika roztworu. Jest to mechanizm wstrzykiwania, który nie jest naprawdę możliwy do użycia bez psycho i przeklinania)) To nie jest zbyt wygodne! Musisz nacisnąć stop na 7-10, aby wycisnąć co najmniej jedną kroplę z butelki. Ale czasami dzieje się inaczej! Właśnie zaczynasz naciskać podporę i natychmiast pojawia się tak duża kropla, że ​​nie utrzymuje się i natychmiast spada. Ogólnie rzecz biorąc, nie po raz pierwszy używam wkraplania do oczu.

Cóż, sama butelka z nieprzewidywalnym mechanizmem

Oczywiście trudno jest popełnić błąd przy takim mechanizmie, ale nagle nie możemy odgadnąć, jak prawidłowo zakopać rozwiązanie w oczach, pomyślał producent. I przeczytaj instrukcje))

Cóż, właściwie efekt. Korzystanie z tego rozwiązania nie ma żadnego wpływu! Mogę więc podkreślić kilka wad:

  • Suche oczy nie przechodzą,
  • ból i dyskomfort pozostają,
  • zaczerwienienie oczu również się nie usuwa.

Więc narzędzie jest absolutnie bezużyteczne dla suchych oczu.

Ale są plusy:

  • nie pali oczu podczas grzebania (i co tam faktycznie palić)))
  • nie zwykły mechanizm wpłacania funduszy
  • może być używany z soczewkami kontaktowymi, jedynym pytaniem jest, czy jest to konieczne))))

I wreszcie zdjęcie mojego oka po wkropleniu roztworu Artelak Splash. W życiu oczy wyglądają na bardziej zmęczone i czerwone. Niestety aparat nie przekazuje pełnego „obrazu”. Więc jego oczy nie są „lżejsze”.

Oczywiście nie polecam tego narzędzia do zakupu! Bredovo płaci 400 rubli za „nic” w pięknej butelce. Więc jeśli potrzebujesz nawilżających kropli do oczu, zwróć uwagę na innych.

Neutralne recenzje

Ponieważ dużo pracuję przy komputerze, muszę stale kupować różne krople do oczu, zarówno nawilżające, jak i łagodzące stres i zmęczenie oczu po wielu godzinach pracy przy komputerze.

Czytałem o kroplach Artelak Splash tutaj, na otzoviku i postanowiłem spróbować, zawsze chcę znaleźć najlepszą opcję dla ceny i akcji. Zwykle używam japońskich wzmocnionych kropli, ale są one drogie, jedna butelka jest ledwo wystarczająca na miesiąc, więc chciałem znaleźć bardziej przystępną opcję, ale nie tak budżetową jak krople hippromellozy, które mają bardzo mały wpływ.

Krople Artelak Splash kosztują 390 rubli w aptece internetowej, nie tak drogie jak Sistaine, ale niezbyt tanie, niska cena jest zawsze podejrzana, jeśli chodzi o zdrowie oczu.

Krople Artelak Splash wydane w plastikowej butelce z dozownikiem w kartonowym pudełku:

Informacje o składzie na opakowaniu:

Hialuronian sodu jest najpierw izolowany z ciała szklistego oka, ale krople używają polimeru identycznego z naturalnym. Ma właściwość zatrzymywania wilgoci.

Chlorek potasu - pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową w organizmie.

Chlorek sodu - zmniejsza podrażnienie oczu podczas zapalenia rogówki, a także ustanawia równowagę wodno-elektrolitową.

Dwuzasadowy fosforan disodu - ten składnik usuwa dyskomfort w oczach.

Dihydrat dwuwodzianu sodu jest substancją pomocniczą, która ma właściwości zatrzymywania wody.

Skład kropli jest bardzo dobry, a efekt zastosowania potwierdza to.

Również na opakowaniu informacje o producencie i warunkach przechowywania:

Producent twierdzi, że krople nie zawierają konserwantów, ale mogą być przechowywane w czystej postaci przez trzy miesiące. Najprawdopodobniej wynika to z rozmieszczenia dozownika: nie widziałem takiego dozownika w żadnych innych kroplach:

Na początku wydaje się to bardzo niewygodne, konieczne jest trzymanie, naciskanie dozownika i nadal dostanie się do worka spojówkowego, nie można było wejść w nawyk od pierwszego razu, musiałem trenować, pod tym względem, japońskie krople do oczu są znacznie wygodniejsze, ale są droższe.

Efekt stosowania kropli Artelak Splash jest dobrym efektem nawilżającym Podczas pracy przy komputerze radzono mi zakopywać krople co dwie godziny, aby rogówka nie wysychała, ale zgodnie z moimi odczuciami efekt jest tylko nawilżający, a nie większy; Długie korzystanie z nich chcę wrócić do japońskich kropli, aby poczuć, że stało się to naprawdę łatwiejsze. Polecam krople, ale to jest dalekie od ideału, wystarczą średnie krople, są krople do pracy na komputerze znacznie lepiej.

Niedawno zauważyła, że ​​jej wzrok pogorszył się, oczy zaczęły się czerwienić i łzawić. Pod koniec dnia było tak, jakby piasek został wlany do oczu, nawet mrugając zraniony. Musiałem zwrócić się o pomoc do okulisty. Po zbadaniu mnie wydała werdykt „Syndrom suchego oka”. Zapytała, jak długo siedziałem przy komputerze. I siedzę za nim przez cały dzień roboczy, a potem wciąż w domu do późnej nocy. I to jest bardzo szkodliwe dla błony śluzowej oka, ponieważ kiedy patrzysz na monitor, często zapominasz mrugać i z czasem wysycha.

Aby pomóc oczom, sztucznie je nawilżyć, lekarz przepisał mi płyn do oczu Artelac. Zakopuj go w oczy 3 razy dziennie.

Pierwszą rzeczą, która spotkała się podczas używania, był bardzo niewygodny mechanizm nacisku. Musisz go naciskać całą dłonią, a nie dwoma palcami, jak zwykle. Ponadto musisz nacisnąć kilka razy, aby upuścić co najmniej jedną kroplę.

Składa się z płynu łzowego, który nawilża rogówkę oka, tworząc naturalny film łzowy przy każdym mrugnięciu.

W pierwszym tygodniu, kiedy zaszczepiłem to rozwiązanie, zacząłem podlewać i szczypać oczy. Wydawało mi się dziwne, biorąc pod uwagę, że oczy powinny być nawilżone, a nie odwrotnie. Znowu poszedłem do lekarza. I wyjaśniła mi, że to naturalne, że na początku oczy łzawią. Tyle, że równowaga mojego filmu łzowego była dość mocno zaburzona, a teraz, dopóki nie ustąpi z czasem, może wystąpić uczucie pieczenia i łzawienie.

I rzeczywiście, po około miesiącu stosowania tego rozwiązania oczy czują się znacznie lepiej. Przeminęło uczucie suchości i zaczerwienienia. Przestałem palić. To prawda, jeśli siedzisz przy komputerze przez bardzo długi czas lub jeśli nie spoliczkujesz się na czas, twoje oczy zaczną ponownie podlewać. Ale ten problem prawdopodobnie będzie mnie teraz prześladować ze względu na charakter pracy.

Rozwiązanie jako całość jest skuteczne, radzi sobie z jego zadaniami.

Spojrzałem na kompozycję, którą byłem zdziwiony, jak długo możesz wydać to samo pod różnymi nazwami? Sztuczna łza jest tylko 3 razy tańsza, ale w akcji i to i to bzdury.

SPELASH ARTELAK

Substancje pomocnicze: chlorek potasu, chlorek sodu, dodekahydrat fosforanu disodu, dihydrat dihydrofosforanu sodu, woda d / i.

10 ml - butelki (1) - pakuje karton.

Substancje pomocnicze: chlorek potasu, chlorek sodu, dodekahydrat fosforanu disodu, dihydrat dihydrofosforanu sodu, woda d / i.

0,5 ml - jednorazowe rurki z zakraplaczem (2) - paski (1) - pakuje tekturę.
0,5 ml - jednorazowe rurki z zakraplaczem (10) - paski (3) - opakowania z tektury.

Artelak Splash i Artelak Splash Uno zawierają kwas hialuronowy (hialuronian sodu), który jest naturalnym środkiem nawilżającym o wysokiej zdolności wiązania z wodą.

Płyn łzowy składa się z trzech warstw, które zapewniają powierzchni oka składniki odżywcze, tworzą ochronną barierę smarującą między powieką a rogówką, a także zapewniają ich normalne funkcjonowanie i wyraźne widzenie.

Naturalny film łzowy jest rozprowadzany na powierzchni oka przy każdym mrugnięciu, chroniąc oczy przed wysychaniem i promując gojenie powierzchownych uszkodzeń rogówki. Kiedy zaburzenie równowagi łez jest zaburzone, może wystąpić uczucie suchości, pieczenie, obce ciało w oku, podrażnienie i zaczerwienienie oczu, uczucie zmęczenia, aw niektórych przypadkach łzawienie.

Rozwiązania Artelak Splash i Artelak Splash Uno długo nawilżają oczy i pomagają stabilizować film łzowy, aby zapewnić zdrowy stan powierzchni oka.

Artelak Splash i Artelak Splash Uno nie zawierają konserwantów.

- do intensywnego i długotrwałego nawilżenia przedniej powierzchni oka (rogówki i spojówki) za pomocą:

- suche oczy spowodowane stylem życia, obciążeniem oczu, ekspozycją na czynniki środowiskowe, takie jak przedłużająca się praca komputera, aw rezultacie rzadkie mruganie, przebywanie w klimatyzowanym pokoju, dym papierosowy, silny wiatr;

- z ciężkimi suchymi oczami spowodowanymi chorobami ogólnoustrojowymi, chirurgią oka lub przyjmowaniem pewnych leków, takich jak środki antykoncepcyjne, leki przeciwhistaminowe, beta-blokery, leki przeciwskurczowe, leki moczopędne.

- aby wyeliminować dyskomfort podczas noszenia twardych i miękkich soczewek kontaktowych.

- nadwrażliwość na którykolwiek ze składników tworzących rozwiązanie.

Zaleca się Artelak Splash i Artelak Splash Uno, aby zaszczepić 1 kroplę w worku spojówkowym każdego oka według potrzeby.

Metoda aplikacji Artelak Splash

Dzięki specjalnie zaprojektowanemu mechanizmowi wstrzykiwania fiolki, roztwór pozostaje sterylny bez konserwantów.

1. Za każdym razem przed nałożeniem roztworu należy zdjąć ochronną nasadkę butelki. Nie dotykaj końcówki butelki palcami.

2. Umieść kciuk i palce wskazujące na okrągłej płytce dozownika w pobliżu końcówki butelki i umieść mały palec na dnie butelki. Palce, które znajdują się w środku, można trzymać butelkę po bokach w pozycji pionowej. Lekko naciśnij płytkę dozownika. Następnie musisz zamknąć oczy i powoli przesuwać oczy we wszystkich kierunkach, tak aby kropla była rozłożona na powierzchni oka.

3. Przed pierwszym użyciem dozownika należy nacisnąć płytkę dozownika około 7 razy, zanim pojawi się pierwsza kropla. Trzymaj butelkę jak pokazano na rysunku.

4. Aby ociekać roztwór, odchyl głowę do tyłu i przytrzymaj butelkę nad okiem tak komfortowo, jak to możliwe. Ostrożnie pociągnij dolną powiekę wolną ręką, trzymając butelkę.

5. W razie potrzeby możesz sobie pomóc z drugiej strony. Nie pozwól, aby końcówka fiolki dotknęła oka lub dotknij końcówki fiolki palcami, aby zapobiec zanieczyszczeniu roztworu.

Po każdym użyciu zamknij butelkę zatyczką.

Metoda aplikacji Artelak Splash Uno

1. Aby oddzielić zakraplacz tuby do jednorazowego użytku, trzymając go za znak.

2. Odkręć górną końcówkę rurki z zakraplaczem.

3. Lekko przechyl głowę do tyłu, pociągnij dolną powiekę palcem wolnej ręki. Trzymając rurkę kroplomierza jak najbardziej pionowo, z końcówką skierowaną w dół w kierunku oka, delikatnie ściśnij jedną kroplę.

Następnie zamknij oczy, przesuwaj się z boku na bok i mrugaj kilka razy, aby krople były równomiernie rozłożone na powierzchni oka.

Należy unikać kontaktu końcówki rurki z kroplomierzem z oczami lub dotykania jej palcami, aby zapobiec przedostaniu się do roztworu ewentualnego zanieczyszczenia.

W przypadku wspólnego stosowania z innymi preparatami okulistycznymi zaleca się obserwację przerwy trwającej co najmniej 15 minut między wkropleniem roztworów Artelac Splash lub Artelac Splash Uno a zastosowaniem innych kropli do oczu.

Maści do oczu należy zawsze stosować po wkropleniu roztworów Artelak Splash lub Artelak Splash Uno.

Podczas noszenia miękkich i twardych soczewek kontaktowych możesz zakryć Artelak Splash i Artelac Splash Uno w worku spojówkowym, nie wyjmując soczewki.

Nie używaj leku w przypadku uszkodzenia opakowania.

Lek należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci w temperaturze od 1 ° C do 25 ° C Data ważności w zamkniętym oryginalnym opakowaniu - 2 lata; po otwarciu butelki - 3 miesiące; kroplomierz jednorazowy powinien być używany tylko raz. Nie używać po upływie daty ważności wydrukowanej na opakowaniu.

Krople do oczu Artelak Splash Uno

Każda choroba oczu powoduje kłopoty, ponieważ wpływa na postawę i zdolność osoby. Krople Artelak są powszechnie znane w praktyce okulistycznej. Najczęściej są one przepisywane na choroby rogówki. Krople nawilżają i zmiękczają powierzchnię oczu, a także stabilizują funkcjonowanie filmu łzowego oka.

Podstawą do stosowania kropli mogą być takie dolegliwości: uczucie suchości rano lub po dniu pracy, zaczerwienienia oczu, pieczenie, podrażnienie, uczucie ciała obcego, łzawienie. Brak równowagi filmu łzowego może spowodować pojawienie się tych objawów. Krople do oczu Artelac pomagają przywrócić funkcjonalną aktywność filmu oka, eliminując tym samym przyczynę suchości.

Instrukcje krople do oczu Artelak splash

Lek może być przepisany w celu przezwyciężenia różnych problemów okulistycznych. Narzędzie eliminuje ciężką suchość, która była spowodowana przez następujące przyczyny:

  • długi pobyt przed komputerem;
  • rzadkie mruganie;
  • czynniki środowiskowe, w szczególności silne wiatry;
  • dym papierosowy;
  • interwencje operacyjne;
  • choroby somatyczne;
  • zmiany patologiczne na rogówce;
  • erozja i mikrourazy;
  • deformacja powiek;
  • zapalenie spojówek;
  • niektóre leki;
  • długi pobyt w pokoju z klimatyzacją.

Przeciwwskazaniem do stosowania kropli do oczu Artelac jest nadwrażliwość. Krople nie są zalecane w praktyce pediatrycznej. W ostrej fazie oparzenia w celu usunięcia toksycznych substancji nie zaleca się stosowania leku. Aby uniknąć zanieczyszczenia fiolki końcówką, nie dotykaj błony śluzowej oka ani nie dotykaj jej palcami.

Aby zrozumieć skuteczność kropli, konieczne jest głębsze zagłębienie się w szczególną anatomiczną strukturę oka. Płyn łzowy składa się z trzech warstw odpowiedzialnych za dostarczanie do oczu składników odżywczych, tworząc ochronną barierę smarującą. Ponadto są one odpowiedzialne za przejrzystość i ostrość widzenia, a także za normalne funkcjonowanie rogówki i powieki.

Gdy osoba mruga, film łzowy rozprowadza się po całej powierzchni oka. Zapewnia to nawilżenie oraz ochronę przed uszkodzeniem rogówki o charakterze powierzchownym. Nierównowaga filmu łzowego i prowadzi do pieczenia, zaczerwienienia, zmęczenia, rozdarcia itp. Krople Artelac stabilizują równowagę filmu łzowego.

Instrukcja użytkowania krople do oczu Artelak Balance

Ochraniacz, który jest częścią leku, zapewnia długotrwałe nawilżenie oczu przez cały dzień. Narzędzie słynie z zawartości witaminy B, która dba o troficzne właściwości oka, zapewniając jedzenie i ochronę.

Wytwarzane są dwie formy leku, a mianowicie:

  • butelka dziesięciu mililitrów, która jest przeznaczona do stałego użytku;
  • kroplomierzem. Dostępne w trzydziestu sztuk. Wygodnie jest zabrać ze sobą tubę, wystarczy po prostu rozdzielić kilka sztuk.

Krople salda Artelak są zalecane w następujących przypadkach:

  • stałe uczucie suchości;
  • wyraźny dyskomfort;
  • Łzawienie przy wietrznej pogodzie.

Krople równowagi Artelaki znacząco łagodzą objawy wynikające z chronicznego braku łez. Objawy te obejmują:

  • uczucie pieczenia;
  • zmęczenie;
  • uczucie ciała obcego;
  • przekrwienie;
  • zapalenie;
  • bolesne doznania.

Kroplówka powinna znajdować się w worku spojówkowym jedna kropla pięć razy dziennie. W niektórych przypadkach możesz częściej chować oczy. Przy zwiększonej wrażliwości na składniki aktywne lepiej nie używać tego narzędzia. W przypadku reakcji alergicznej o charakterze lokalnym lepiej jest przerwać stosowanie kropli.

Funkcje aplikacji

Eksperci zalecają zakopanie narzędzia w razie potrzeby. Podczas leczenia nie zapomnij o tych zasadach:

  • Przed każdym użyciem zdejmij nasadkę ochronną;
  • nie dotykaj końcówki butelki rękami;
  • podczas pierwszej aplikacji wymagany jest spadek o około siedem dotknięć;
  • za zakopanie głowy należy odchylić do tyłu;
  • aby całkowicie rozprowadzić lek na całej powierzchni oka przy zamkniętej powiece, przesuń gałkę oczną w różnych kierunkach;
  • maść do oczu należy stosować po wkropleniu, nie przed nią;
  • Ważne jest, aby przestrzegać piętnastominutowego odstępu pomiędzy użyciem innych kropli.

Artelac rzadko powoduje działania niepożądane, ale nadal istnieje możliwość wystąpienia takich niepożądanych objawów:

  • pieczenie, swędzenie;
  • łzawienie;
  • uczucie ciała obcego;
  • ból w oczach;
  • podrażnienie oczu;
  • krótkotrwałe niewyraźne widzenie.

Dopuszcza się stosowanie kropli podczas ciąży i laktacji. Aktywny składnik nie wpływa na rozwój wewnątrzmaciczny płodu i nie przenika do mleka matki.

Zamknięta butelka jest przechowywana nie dłużej niż trzy lata. Otwarte leki należy zużyć w ciągu 42 dni. Przedawkowanie nie wymaga specyficznej terapii. Po wkropleniu oczu konieczne jest upewnienie się, że ostrość wzroku powróciła, a następnie za samochodem. Jeśli w wyniku przedawkowania wystąpią wyraźne skutki uboczne, należy umyć oczy wodą i skonsultować się ze specjalistą.

Analogi

Koszt leku może się różnić w zależności od kraju, regionu i sieci aptek. W Rosji średni koszt wynosi 500 rubli. Artelak ma swoje analogie:

  • Floksal. Jest to środek przeciwbakteryjny o szerokim spektrum działania. Podczas leczenia pacjenci będą musieli odmówić noszenia soczewek kontaktowych. Zaszczepić Floksal jedną kroplę dwa do czterech razy dziennie. Po zastosowaniu może nastąpić krótkie upośledzenie wzroku;
  • Tealoz. Dostępne w standardowych butelkach po dziesięć mililitrów. Dysza dozująca jest wygodna w aplikacji i nie pozwala na rozprzestrzenianie się bakterii. Efekt terapeutyczny trwa do ośmiu godzin;
  • Hyphenosis. Posiada funkcję ochronną, zmiękczającą i smarującą. Hyphenosis przywraca ochronny film i szybko leczy uszkodzenia;
  • Zaditen. Stosowany do chorób oczu o charakterze alergicznym. Zastosuj remedium do celów terapeutycznych i profilaktycznych;
  • Oksial. Jest to rozwiązanie nawilżające, które pomaga złagodzić objawy zespołu suchego oka. Głównymi składnikami są kwas hialuronowy i borowy;
  • Optiv. Narzędzie nawilża zewnętrzną powłokę oka i stabilizuje pracę filmu łzowego.

Recenzje

Krople mają pozytywne opinie. Pacjenci zgłaszają korzystne działanie i szybkie ustąpienie objawów klinicznych. Opinie są negatywne i wiążą się z wysokimi kosztami.

Podsumowując, możemy zauważyć bezwarunkową skuteczność Artelak w leczeniu chorób oczu. Lek ma długi efekt terapeutyczny i zapewnia funkcję ochronną. Krople są używane zarówno do celów terapeutycznych, jak i profilaktycznych. Już po kilku dniach zauważysz znaczącą poprawę, ale aby osiągnąć stabilny wynik, będziesz potrzebować dwutygodniowego kursu leczenia. Lek ma pozytywne opinie. Możesz być pewien, że wysoki koszt odpowiada jakości.

Więcej Na Wizji

Twoje oczy są spuchnięte! Co robić

Prawdopodobnie prawie wszyscy ludzie stają przed takim problemem jako opuchnięte oko. Wieczorem, kiedy kładłeś się spać, wszystko było w porządku, a rano oko było spuchnięte i opuchnięte....

Przyczyny żółtych kółek u kobiet

Pojawienie się osoby często mówi o jego stanie zdrowia, a przede wszystkim na jego twarzy odbijają się istniejące lub nieobecne choroby: wyraz twarzy, stan skóry, kolor białek oczu i skóry wokół nich....

Przepuklina pod oczami: istota problemu, przyczyny, sposób usunięcia chirurga i bez operacji

Autor artykułu: Victoria Stoyanova, lekarz II kategorii, kierownik laboratorium w centrum diagnostyczno-leczniczym (2015–2016)....

Oftagel: instrukcje użytkowania, analogi i recenzje

Oftagel to preparat do nawilżania i ochrony rogówki w suchym zapaleniu rogówki i spojówek oraz innych chorobach oczu.Aktywny składnik - Carbomer - zwiększa lepkość łzy, tworząc ochronną warstwę nawilżającą na powierzchni rogówki, pogrubia mucyny i warstwy wodne filmu łzowego....